Doesjanbe en Hissor fort
Door: Eus en Paul
Blijf op de hoogte en volg Paul en Eugemiek
09 Augustus 2011 | Tajikistan, Doesjanbe
Vandaag staat het Hissorfort op het programma en bezoeken we de highlights van de hoofdstad, Dusjanbe. We moeten een klein uur rijden voordat we bij het fort zijn. Als we er komen blijkt er niet veel van het fort meer over te zijn dan een gerestaureerde ingang. We lopen er naar toe en als we binnen zijn komt een man naar ons toe die van alles tegen onze gids begint te vertellen over het fort. Ook dit fort heeft weer aan de Zijderoute gestaan. Het fort blijkt veel groter te zijn geweest dan we nu zien en als we door lopen zien we de oude vergane muren. Hier hebben wederom kamelen gestaan en bij een ander deel stonden de paarden. We zien een oude bron waar de lokale bevolking nu nog gebruik van maakt. De man vertelt dat hij weleens oude muntjes heeft gevonden, waarschijnlijk muntjes die in de tijd van de Zijderoute gebruikt werden. Wat wil het toeval....? Paul ziet even later een oud muntje liggen, snel raapt hij deze op en zonder ophef te maken steekt hij het in zijn broekzak. Dit is wel een gaaf souvenir. Dan lopen we door naar funderingen van een oude bazaar met daarnaast nog een gerestaureerde madrassa die vroeger ook als hotel heeft gediend voor de vele reizigers. Er naast staat nog een madrassa waar alleen de vrouwen Koranles kregen. Het moet er streng aan toe gegaan zijn vertelt onze gids. We rijden terug naar Dusjanbe en bezoeken een museum waar allerlei oude zaken te zien zijn. De mooist dingen zijn een grote liggende Boeddha en een portret van Alexander de Grote uit ivoor. Deze is echter zo klein dat je hem door een vergroot glas moet bekijken. "Zo groot is Alexander dus ook weer niet" zeg ik tegen de gids die even moet denken. Bij binnenkomst hebben we blauwe ziekenhuisslofjes aangekregen omdat anders alles vuil wordt. Ook doet een bewaker de lichten aan als we de diverse zalen betreden en uit als we er geweest zijn. Ze denken hier wel aan het milieu. We bekijken nog de grootste bibliotheek in aanbouw van Centraal Azië en de hoogste vlaggenmast. Trouwens de bibliotheek is zo groot dat ze niet genoeg boeken hebben en iedereen moet vijf boeken van thuis afgeven zodat de bibliotheek gevuld wordt. We lunchen samen, doen wat inkopen en we worden netjes bij ons hotel afgezet. Vanavond gaan we nog even dineren met de baas van de organisatie en morgen gaan we op weg naar het Pamir gebergte. Vanaf hier hebben we geen internet verbinding meer, pas vanaf 18 augustus kunnen we weer contact met de buitenwereld hebben, als we in China zijn.
09 Augustus 2011 - 19:43
Peter En Tilly Sport:
Hallo Paul en Eugemiek
Wat een spannende verhalen en leuke foto's. Nu op weg naar China. Wij blijven jullie volgen. Veel plezier en genieten!! -
11 Augustus 2011 - 09:03
Jacqueline Kuijpers:
Hey wereldreizigers! Net terug van vakantie en de kermis achter de rug (iedereen heeft het overleefd) ben ik eens aan jullie reisverslagen begonnen. Indrukwekkend en bijzonder en wat een contrasten! Sommige foto's druipt de weelde er van af (rijk versierde gebouwen waar menig rug door versleten is waarschijnlijk) en aan de andere kant ook de zichtbare armoede. Zie trouwens dat we het niet zielig hoeven te vinden dat jullie niet hier waren bij de kermis want zie jullie in een enorm reuzenrad. Dat hadden wij dan weer niet! Ook heel grappig die eetbedden. Dacht eerst dat het losse banken waren maar als ik het goed zie zijn het meer bedden met een tafel erop! Leuk idee voor in jullie achtertuin! Ik heb nog lang niet alles bekeken en gelezen maar ga dat zeker doen! Nog heel veel reisplezier en mooie momenten gewenst. Wij hebben vanmiddag de Hoegaardenparty/spelletjesmiddag en zullen proosten op een een goede, veilige reis voor jullie verder.
Liefs, Jacqueline -
15 Augustus 2011 - 20:29
Anita:
Wat een prachtige reis weer door Verwegistan.
Mooie foto`s van de lokale bevolking, en tempels met mozaïeken en vooral een blauwe lucht om jaloers op te zijn.
Jullie lijken dan weer klein en dan weer groot, grappig alles is relatief.
Geniet nog van elkaar en van de reis, elke dag maken jullie er maar weer iets moois van.
Groetjes Anita -
17 Augustus 2011 - 17:30
Rob:
Wat een gave verhalen.
Heel leuk geschreven !
Ik kan me een beetje inbeelden hoe de reis verloopt.
Groeten,
Rob Anne-Mieke Myra -
18 Augustus 2011 - 10:58
Linda Thomassen:
Lieve Paul en Eugemiek,
Hier zit ik dan achter mijn computer, met mijn boterhammetje kaas (moet weer aan de lijn gaan denken zo na de vakantie), jaloers naar jullie mooie foto’s te kijken en jullie prachtige verhalen te lezen. Jeetje, wat een indrukwekkende reis zijn jullie aan het maken. Ik ben er van onder de indruk. En wat een MOOI WEER!
Ik wens jullie vanuit het regenachtige Helmond nog heel veel reisplezier en blijf jullie mooie verhalen via deze leuke site volgen.
Groetjes Linda
18 Augustus 2011 - 15:21
Franka En Leo:
Hoi eindelijk een berichtje van ons .Het heeft even geduurd maar we moesten nog even bijkomen van de lange reis,3 dagen achter elkaar vliegen en een nacht over slaan ga je toch wel voelen.Maar ja veilig thuis twee camera's lichter maar een hele ervaring rijker en het is zeker de moeite waard geweest.Maar jullie reis ziet er ook prachtig uit we moeten nog wel heel wat lezen maar de foto's en video's hebben we alvast bekeken de eerste indruk is goed Wel weer heel anders als Peru en Bolivia.
Nog heel veel reisplezier en wij beginnen maandag weer gewoon met werken en zitten dan weer zo in ons ritme.
Vele groetjes en we houden jullie in de gaten.
Franka en Leo